Soulzanger James Brown is overleden

In Atlanta is de Amerikaanse soulzanger James Brown overleden. Hij is 73 jaar oud geworden. Brown werd in het ziekenhuis behandeld voor een longontsteking, maar is vorige nacht toch bezweken.
Met zijn eigen dansstijl en opzichtig kapsel veroverde hij al snel een prominente plaats in de muziekwereld. Hij wordt als een van de belangrijkste muzikanten van de laatste vijftig jaar beschouwd.

Browns muziekstijl ligt aan de basis van de funk, disco en rap. Brown was ook de inspiratiebron voor andere muzikanten, onder anderen Mick Jagger van The Rolling Stones, David Bowie, Prince en Michael Jackson.
James Brown kreeg de bijnaam "Godfather of soul" en "Soul brother number one", naar zijn gelijknamige hit. Zijn grootste hits zijn onder andere "Sex machine", "I got you", "Say it loud" en "Out of sight".
Brown werd geboren in Bamwell in de Amerikaanse staat South Carolina. Het grootste deel van zijn jeugd heeft hij echter doorgebracht in de staat Georgia.
James Brown was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Al op zestienjarige leeftijd werd hij veroordeeld voor een gewapende overval.
Hij heeft ook twee jaar in de gevangenis gezeten, onder andere voor drugshandel en geweld tegen vrouwen. Zijn derde vrouw Adrienne heeft hem ook verschillende keren aangeklaagd voor mishandeling. Brown is in totaal vier keer in het huwelijksbootje gestapt.
In 2004 stond Brown nog op het podium in het Sportpaleis in Antwerpen tijdens de Proms.

No comments: